Kışlar Kararsız Geçecek! Her Şey Jet Rüzgarlarına Bağlı

Posted by

Ankara Üniversitesi’nden iklim bilimci Prof. Dr. İhsan Çiçek, “Ülke genelinde kış mevsimlerinin ortalama sıcaklığının 2,5 derece civarında arttığını gözlemledik. 2000’li yıllardan itibaren dünya genelinde belirgin bir ısınma eğilimi görülüyor ve her yıl sıcaklık rekorları kırılıyor. Ancak, bu durum ‘artık soğuk kışlar olmayacak, kar yağışı azalacak’ anlamına gelmiyor. Kararsız hava koşullarıyla karşılaşacağız” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2024 Şubat ayı ortalamanın 3,4 derece üzerinde seyrederek son 53 yılın en sıcak ikinci Şubat ayı olarak kaydedildi.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı’ndan iklim bilimci Prof. Dr. İhsan Çiçek, ocak ayının da 1972’den bu yana yaşanmış en sıcak ocak ayı olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Çiçek, “Şubat ayı da en yüksek ikinci oldu. Türkiye’nin ve dünyanın sıcaklık eğilimlerine baktığımızda, Türkiye’nin dünya ile aynı yönde ilerlediğini görüyoruz. Dünya genelinde her yıl sıcaklık rekorları kırılıyor. 2023 yılı dünyanın en sıcak yıllarından biriydi. Bu nedenle, bu durumun çok şaşırtıcı veya görmezden gelinecek bir tarafı yok. Tüm dünyada iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıklar artıyor. Türkiye de bunun etkilerini hissediyor” dedi.

‘YAZA KADAR SICAKLIK NORMALDEN YÜKSEK OLACAK’

Türkiye’nin ortalama sıcaklığının 2,9’dan 5,9 dereceye yükseldiğini belirten Prof. Dr. Çiçek, “Doğu Anadolu’da, en soğuk yer olan ortalama sıcaklığın ocak ayında eksi 4,7 derece olduğunu görüyoruz, ancak bu şimdi eksi 0,2’ye kadar yükseldi. Türkiye genelinde ortalamanın 2,5 derece civarında üzerinde bir kış yaşadık. Bu, Türkiye için olumsuz bir örnek. Ancak bu yıl, önceden yapılan uzun vadeli tahminlere uygun olarak kış aylarının ortalamanın üzerinde geçeceğini gördük. Ancak, bu yüksek sıcaklıklara rağmen Türkiye, nispeten yağışlı bir dönem yaşadı. Geçen yıl ciddi bir kuraklık yaşamıştık ancak bu yıl yağışlı bir dönem geçirdik ve bu trendin devam edeceğini öngörüyoruz. Yaz aylarına kadar sıcaklıklarımızın normallerin üzerinde seyretmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinin uç değerleri içerdiğini vurgulayan Prof. Dr. Çiçek, “Gelecek yıl daha soğuk bir kış yaşayabiliriz, bu mümkün. Ancak, önemli olan, ocak ayının en sıcak ocak ayı olması, şubat ayının ikinci sıcak olmasıdır. 2000’li yıllardan itibaren dünya genelinde belirgin bir ısınma eğilimi görülüyor ve her yıl sıcaklık rekorları kırılıyor. Genel bir artış var; ancak bu, ‘artık soğuk kışlar olmayacak, kar yağışı azalacak’ anlamına gelmez” dedi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RÜZGARI DA ETKİLİYOR’

Prof. Dr. Çiçek, kış aylarında sıcaklık ve yağış miktarlarını belirleyen “jet rüzgarları”nın olduğunu belirterek, “Bu rüzgarlar çok kuvvetli olduğunda Türkiye’de ılıman hava koşulları yaşanır, ancak yavaşladığında ve salınım yapmaya başladığında serin ve yağışlı hava koşulları oluşur çünkü kutup havası bize doğru gelir. İklim değişikliği bu rüzgarları da etkiler; çünkü kutup ve tropikal bölgeler arasındaki sıcaklık farkı azaldıkça, bu rüzgarların yapısı değişir ve bu da kararsız kış koşullarını yaşamamıza neden olur” diye konuştu.

DOĞU ANADOLU İÇİN KAR UYARISI

Kararsız kış koşulları yaşanacağını ve bazı yılların soğuk olabileceğini belirten Prof. Dr. Çiçek, “Bazı yıllar, bu yıl olduğu gibi çoğunlukla kar yağışsız koşullar yaşayacağız. Ancak, bazı yıllarda özellikle Doğu Anadolu’da kar koşulları oluşabilir. Önümüzdeki günlerde hafta sonuna kadar kutup havasının Türkiye’ye gelmesi ve doğu yarısında kar yağışlarını görebiliriz. Özellikle yüksek kesimlerde kar yağışları olacak, ancak bu yoğun olmayacak” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir