Osmangazi Köprüsü 9. Yıl Dönümünde Değerlendirildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uğur Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’nün trafiğe açılmasının 9. yıl dönümü dolayısıyla yapılan değerlendirmede, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun önemli bir bölümü olan Osmangazi Köprüsü’nün İzmit Körfezi’ni birleştirdiğini belirtti.
Körfezi arabayla geçmenin 1,5 saati bulduğunu ve feribotla 45-60 dakika sürdüğünü vurgulayan Uraloğlu, “Osmangazi Köprüsü sayesinde bu süre sadece 6 dakikaya düştü.” açıklamasını yaptı.
Karbon Emisyonları Azaldı
Uraloğlu, köprünün sürekli geçiş imkanı ile hem zaman hem yakıt tasarrufu sağlandığını belirterek, “Köprü sayesinde 9 yılda 23 milyar lira akaryakıt ve 85 milyar lira zaman tasarrufu sağladık. Bu çevre dostu avantaj, karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltıyor. Osmangazi Köprüsü ile 9 yılda 1,4 milyon ton karbon emisyonu azaltıldı.” şeklinde konuştu.
Köprünün teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Uraloğlu, köprüde kullanılan çelik tellerin uç uca eklenmesiyle 84 bin 518 kilometreye ulaştığını ve bu tellerin dünyanın etrafını iki defadan fazla dolayabilecek uzunlukta olduğunu açıkladı.
Uraloğlu ayrıca Güney Yaklaşım Viyadüğü hakkında da konuşarak, “Viyadüğün 1120 metrelik kesimini itme-sürme yöntemiyle gerçekleştirdik. 22 bin 500 tonluk tabliyenin itme operasyonu dünyanın en büyük itme-sürme operasyonu olma özelliğini taşıyor. Ayrıca tabliyenin geri kalan 127 ve 133 metrelik kısımlarını 2 bin 300 ton ve 2 bin 600 ton ağırlığında ağır kaldırma yöntemiyle monte ettik. Bu da dünyanın en büyük ağır kaldırma operasyonu oldu.” şeklinde konuştu.