Hal yasası sil baştan: Cezalar artıyor, üreticiye vergi muafiyeti, perakendeciye alım zorunluluğu yolda

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile toptancı hallerinin kuruluş izinleri artık belediyelerden değil, Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak. Bu taslak düzenleme ile toptancı halleri, ürün satış ve sevkiyat süreçlerinden üretici örgütlerine destek sağlanmasına kadar birçok alanda köklü değişiklikler içeriyor.

Kayıt dışılığı önlemeyi, üreticileri desteklemeyi ve rekabeti sağlam kılmayı amaçlayan bu düzenleme ile piyasadaki mali yaptırımlar artırılacak ve sektörün daha şeffaf bir yapıya kavuşması hedefleniyor. Ayrıca, piyasayı manipüle edenlere verilecek cezalar da 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.

Türkiye gazetesinin aktardığı bilgilere göre, hal kayıt sistemine bildirim zorunluluğu genişletilecek ve satışa sunulmamış, depolanan ürünlerin de bildirilmesi sağlanacak. Üretici örgütlerinden alınan ürünlerden gelir vergisi kesilmeyecek ve bazı perakendecilerin en fazla %20’sinin üreticiden alınması zorunlu olabilecek.

Aynı hal içinde komisyoncuların ve tüccarların birbirlerine ürün devretmesi yasaklanacak. Komisyoncular, satış bedelini en geç 30 gün içinde ödemekle yükümlü olacak ve ödemeler banka aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu düzenleme ile serbest rekabeti engelleyenlere verilen cezalar artırılacak ve ödenmeyen mal bedelleri için caydırıcı cezalar getirilecek. Bozulan ürünleri usulsüz şekilde imha edenlere 200 bin TL ceza uygulanacak ve 3 yıl boyunca üretim desteğinden yararlanamayacaklar. Standartlara uymayan ambalajlama ve taşıma işlemleri için 36 bin TL, üreticiden alım yükümlülüğünü ihlal eden perakendecilere ise yılda 50 milyon TL ceza kesilecek.

Son olarak, depolanabilir ürünlerin nakliye ve muhafazası için Ticaret Bakanlığı’na destek sağlama yetkisi verilecek.

Related Posts

Petrol fiyatları kritik 70 dolar bandında denge arıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırmasının küresel arz endişelerini hafifletmesi ve ABD’nin gümrük tarifelerinin talep görünümünü baskılamasıyla iki haftalık yükseliş serisini sonlandıran petrol fiyatları, kritik 70 dolar bandında tutunmaya çalışıyor.

BYD fabrikası için ilk imzayı attı

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki ilk üretim tesisinin inşası kapsamında önemli bir adım attı. Şirket, Macaristan’ın Szeged kentinde kurulmakta olan elektrikli otomobil fabrikası için Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine ile stratejik bir tedarik anlaşması imzaladı. Üretimde kullanılacak sac çelikler, Voestalpine’ın Linz’teki tesisinden temin edilecek.

Kavak’ta Ekin Hasadı Başladı

Samsun’un Kavak ilçesinde buğday hasadı başladı, rekoltede artış üreticileri sevindirdi.

Mahkeme kararının ardından Koç Holding’deki hisse dağılımı değişiyor

İş insanı İnan Kıraç’ın 2024 yılında Emine Alangoya ile yaptığı evliliğin mahkeme kararıyla iptalinin ardından Koç Holding’deki hisse dağılımında da değişiklik yaşanacak. Kararla birlikte Suna Kıraç’tan İnan Kıraç’a miras kalan hisseler için ‘tek varis’ konumunda Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç bulunuyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama: 6,5 milyonun üzerinde elektronik ve kaçak sigara ele geçirdi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin bu yıl içerisinde yasa dışı tütün ve elektronik sigara ticaretine yönelik operasyonları sonucunda toplam değeri yaklaşık 451 milyon 588 bin lira olan 2 milyon 150 bin paket sigara ile 4 …

ÖTV değişti: Araç fiyatlar artacak

Otomotiv sektörüne ilişkin Özel Tüketim Vergisi değişikliğine yönelik kanun teklifi Meclis’ten geçti. Bu düzenlemeyle birlikte otomobillerde ÖTV yüzde 80 ile yüzde 220 arasında gerçekleşecek. NTV’den Burak Taşçı’nın haberine göre en yüksek artış ise …