Elektrikte böyle çarpıyorlar: 244 liralık faturaya 500 lira ödetiyorlar

Elektrik Dağıtımında Değişim: TEDAŞ’tan Özel Şirketlere Geçiş

Elektriğin ülke geneline dağıtımı, 2013 yılına kadar devlete ait Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) tarafından gerçekleştiriliyordu. TEDAŞ, bu hizmet karşılığında kilovatsaat başına 7 lira dağıtım bedeli alıyordu. Ancak 2013 yılında dağıtım hizmeti özelleştirilip özel şirketlere devredildi. Bu dönemden itibaren şirketlerin artan masrafları ve kar taleplerini karşılayabilmek adına faturalardaki dağıtım bedeli payı sürekli yükseldi.

Özelleştirme Sonrası Değişim

Aradan geçen 12 yılda, 1 kilovat saat elektrikteki enerji bedeli TL bazında 2.3 kat artarken dağıtım bedelindeki artış 26.2 kata kadar çıktı. Özelleştirmeden önce, 2013 yılında tüketilen elektriğin yüzde 60’ı enerji bedelinden oluşurken devlet, evlere ulaşan elektrik için faturanın yüzde 19.7’si oranında bir ücret alıyordu. Ancak AKP’nin özelleştirme politikası sonucunda 2013 yılında dağıtımı şirketlere devretmesiyle vatandaşlar için zor bir dönem başladı.

Artan Dağıtım Bedeli

Şirketlerin kar etmesi adına dağıtım payı sürekli arttı. Sonuç olarak, günümüzde enerjinin bedelindeki pay yüzde 19’a düşerken dağıtım için ödenen pay yüzde 19.7’den yüzde 71’e yükseldi. Özelleştirme öncesinde, 500 liralık bir elektrik faturasının 98.6 lirası devlet tarafından dağıtım maliyetlerini karşılamak için alınıyordu. Ancak bugün, aynı faturanın 354 lira 44 kuruşu dağıtım şirketlerine gitmektedir. Eğer özelleştirme gerçekleşmemiş olsaydı ve 2013 yılındaki gibi dağıtım bedeli alınsaydı, bugün 500 liralık bir faturanın sadece 98.6 lirası dağıtıma gidecek ve fatura tutarı 244.16 lira olacaktı.

Dağıtım şirketlerinin yüksek masrafları ve kar hırsları nedeniyle faturalardaki artışın dolar bazında da dikkat çekici seviyede olduğu görülmektedir. Özelleştirme öncesi, 1 kilovat saat elektrik için devlet 3.9 sent dağıtım ücreti alırken, bu oran 2013’ten sonra 4.9 sente yükseldi. Enerji bedelindeki düşüşün vatandaşa yansımaması, dağıtım şirketlerinin karlılığını artırmış durumda.

Related Posts

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir