Elektriğe ikinci zam halkı karanlığa gömdü! Yurttaş ateş püskürdü…






Türkiye’de Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarına Yeni Zamlar Geldi

Türkiye’de Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarına Yeni Zamlar Geldi

Türkiye’de art arda zamlar devam ediyor.

Elektrik faturalarında 1 Şubat’tan itibaren yıllık 5 bin kilovat saati aşanlara ciddi bir zam yapıldı. Aylık 1050 TL’lik kullanım bedelini aşanlar, yaklaşık yüzde 100 oranında zamla karşı karşıya kaldılar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, “5 bin kilovat saati aşan grup artık elektriğin gerçek maliyetini ödeyecek” diyerek sübvansiyonların bu kullanım seviyesinde uygulanmayacağını belirtti.

ZAM ÜSTÜNE ZAM

Konutlarda elektriğe yüzde 25, sanayi kullanımı için ise yüzde 10 zam yapıldı. Ayrıca, sanayi kesiminin kullandığı doğalgaz fiyatları yüzde 20 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonun yavaşladığı açıklamasının ardından gelen elektrik zamları dikkat çekiciydi.

İstanbul Şişli’deki Halide Edip pazarındaki halka “enflasyondaki düşüşü hissedip hissetmedikleri” soruldu.

Yurttaşların düşünceleri şu şekilde:

  • “Bir domates 50 TL. Hiçbir şey alamıyorum. 600 TL ile geldim. Ne yapacağım bilmiyorum. Durumumuz çok kötü. Keşke fiyatlar düşse. Elektriğe zam gelmesine şaşırmadım. Sanırım insanların ölmesini bekliyorlar, belki o zaman fiyatlar düşer. Korkuyorum, ışık yakamıyorum, karanlıkta kalıyorum. Televizyonun ışığıyla idare ediyorum. Emekli değilim, eşimin kazancıyla geçiniyorum.”
  • AKP seçmeninden tepkiler: “Hangi ülkeden bahsediyorlar? Ben de Türkiye’de yaşıyorum, böyle bir şey görmedim. Satış yapmadan önce malzeme alıyoruz, sonra yarı fiyatına satmak zorunda kalıyoruz. Bu iktidara oy veren biri olarak bunu gördüm. Doğruyu söylemek gerekirse.”

Bir diğer halktan biri, Merkez Bankası’nın açıklamasına şu şekilde tepki gösterdi:

“Yok, hepsi yalan. Perişanız. Her zaman pahalılık var. Yemekler çok pahalı. Millet çöplerden ekmek toplamak zorunda kalıyor. Bu durum hiç değişmedi. Her şey ateş pahası.”

‘TÜİK Kimin Kurumu?’

Bir diğer vatandaşın tepkisi ise şu şekildeydi:

“TÜİK hangi istatistikleri gösteriyor, kimin kurumu acaba? Şu anda gerçek enflasyon, TÜİK’in açıkladığından en az üç kat fazla. Zamları buna göre yapıyorlar. Halk gerçekten çok kötü durumda. Durumu nasıl düzelteceğiz bilmiyorum. Halka nereden, nasıl, hangi fiyatlardan aldıklarını söylemeleri lazım. Marketlere gitmek artık çok pahalı.”

‘Çocukların Geleceği Tehlikede’

Bir diğer yurttaş ise kira artışından, işsizlikten dert yanarken çocuklara dikkat çekti:

“Kiralar fahiş bir şekilde artıyor. Emeklilere verilen zam yetersiz. Malzemeler çok pahalı, alamıyoruz. İnsanlar sokakta kalmaya başlayacak. Geçinemiyoruz. Emekli maaşım kiraya yetmiyor. Ev sahipleri zam üstüne zam yapıyorlar. Problemlere çözüm yok.”


Related Posts

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir