Dünyanın Karbon Negatif Üç Ülkesi
Butan
Butan, Hindistan ve Çin arasında yer alan küçük bir Himalaya ülkesidir. Ülke, yoğun ormanlardan büyük nehirlere, karlı zirvelere ve subtropikal ovalara kadar zengin doğal mirasıyla tanınır. Çevrenin korunması Butan’daki kültürel ve politik yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Ülkenin homojen Budist nüfusu, doğayı kutsal ve onu korumanın tüm bireylerin görevi olduğunu düşünüyor.
Butan, ilerlemeyi GSYİH cinsinden değil, GNH veya Gayri Safi Milli Mutluluk olarak ölçüyor; çevre koruma bunun dört sütunundan biri. Anayasa, Butan’ın ormanlarının %60’ını korumasını zorunlu kılıyor. Raporlar, ülkenin orman örtüsünün neredeyse %72’sine sahip olduğunu gösteriyor. Butan dünyaya siyasi irade olduğunda nelerin mümkün olduğunu gösteriyor. Ormanları devasa bir karbon havuzu işlevi görüyor. Enerji tedariği ve önemli gelirler yenilenebilir hidroelektrik enerjiden geliyor. Butan her yıl dört milyon ton karbon yayıyor, ancak dokuz milyon tonunu emiyor.
Surinam
Surinam, Güney Amerika’nın en küçük eyaletlerinden biridir. Tropikal ülke, karbon havuzu görevi gören %97 oranında yemyeşil orman örtüsüne sahiptir. Koruma hareketine öncülük eden Surinam’ın yerli halkıdır. Ülkenin altın, tarım ürünleri ve petrokimya gibi doğal kaynaklara bağımlılığına rağmen ülkenin başarıları muhteşem.
Panama
Panama, Güney Amerika sınırlarında yer alır ve tropik ormanları, nehirleri ve dağlarıyla tanınır. Ülke topraklarının %60’ından fazlası orman örtüsü altında bulunuyor ve 2050 yılına kadar 50.000 hektarlık alanı daha ağaçlandırmayı planlıyor. Panama aynı zamanda kömür ve ağır yakıt kullanımını da aşamalı olarak durdurmayı planlıyor.