AĞRI HABER SİTESİ

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Danaya girer gibi eve girme formülü

Konut fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yatırımcılar kurbana girer gibi ortak eve girdi. Peşinat ve taksitleri tek başına karşılayamayan 2-3 kişi bir araya gelip ortak konut alarak, uygun zamanda satıp karı paylaşıyor. Uzmanlar, son bir yılda bu sitemin ciddi şekilde arttığını söyledi.

Türkiye’de Ev Sahibi Olmak Artık Hayal Olmaktan Çıktı

Türkiye’de ev sahibi olmak artık zorlaştı. Yüksek enflasyon ve yükselen fiyatlar, bireysel ev alımını imkansız hale getirdi. Daire fiyatları ve kredi faizleri rekor seviyelere çıkarken, birçok kişi yeni bir çözüm buldu: ‘Ortak Ev Alımı’. 2 ya da 3 kişi bir araya gelerek bir daire satın alıp hem peşinatı hem taksitleri paylaşıyor. Kimileri evi kiralayarak geliri bölüşürken, kimileri ise prim yaparak kar elde ediyor.

Satışlar Hızla Artıyor

2025 yılına hızlı bir giriş yapan gayrimenkul piyasası, yılın ilk üç ayında 694 bin 628 satış gerçekleştirdi. Uzmanlar, bu ivmenin yılın geri kalanında da devam edeceğini öngörüyor.

Yeni Trend: ‘Ortak Ev’

Ekonomik krizin etkisiyle vatandaşlar artık eve ‘kurban’ gibi giriyor: “Tek başına ev almak neredeyse imkansız hale geldi. 2-3 arkadaş bir araya gelerek neden ev almasın?” Özellikle yüksek faizler nedeniyle bireysel ev alımı zorlaşınca, ortaklık sistemi daha cazip hale geldi. Peşinatlar ve aylık ödemeler paylaşılarak yük hafifletiliyor.

Kimler Tercih Ediyor?

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkanı Hakan Akdoğan’a göre bu model yeni değil, ancak son bir yılda talep ciddi şekilde arttı. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar, tamamlanmamış projeleri ya da ikinci el konutları bu yöntemle almayı tercih ediyor. Akdoğan, “Kiralardaki zam sınırının kalkması da konut yatırımını yeniden cazip hale getirdi. 15 yılda kendini amorti eden daireler var, bu evler ‘beni al’ diyor” şeklinde konuştu. Ancak, karlı gibi görünen ortak ev yatırımlarında en önemli uyarı, sözleşmenin olması gerektiği yönünde: “Ortaklıklar güzel ancak anlaşmazlık durumunda mağduriyet yaşanabilir. Mutlaka noter onaylı sözleşmeyle yola çıkılmalıdır.”