Akademisyenler, üniversitenin EUA’dan çıkarılmasını yargıya taşıyarak kararın durdurulmasını istedi: Boğaziçi’ne Avrupa davası

Boğaziçi Üniversitesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği Üyeliği Yargıya Taşındı

Boğaziçi Üniversitesi, “kayyum rektör” Prof. Dr. Naci İnci tarafından Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarılmasının ardından yargıya taşındı.

Rektörün, üniversite akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden 2001 yılında kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Üniversiteler Birliği’nden Ocak 2025’te keyfi bir kararla çıkartması, Boğaziçi Üniversitesi’nde büyük tepki çekti. Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman, İstanbul İdare Mahkemesi’nde rektörlüğe karşı dava açarak kararın durdurulmasını talep etti.

Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu bu birliğin amacının akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

‘KAMU YARARI YOK’

Prof. Sevgen, “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün keyfi şekilde değişmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Kamu yararı olmayan, hukuksuz ve keyfi kararların sadece yargıya başvurarak durdurulması zor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak olan 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alan yeni rektör atama yasasının uygulanmasını umut ediyoruz” dedi.

Related Posts

İki ilde deprem nedeniyle eğitime ara

Tekirdağ ve Kocaeli Valiliği, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle 24 Nisan Perşembe günü okulların tatil edildiğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu Toplantı Yeter Sayısı Bulamadığı İçin Kapandı

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, toplantı yeter sayısı bulunamadığı için kapandı. TBMM Genel Kurulu, ‘Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Meclis …

Türkiye’de ‘Haydi Tenise!’ Projesi ile Tenis Kültürü Yaygınlaşıyor

TÜRKİYE’DE çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise!” projesi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle 11 deprem …

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …

Öğrencileri okula kilitlediler

Proje okulları atamaları protestolarında öğrencilerin okula kilitlenmesine ilişkin konuşan Eğitim-İş Genel Sekreteri Seher Ergin, “Bu bir güvenlik uygulaması değil, açıkça bir baskı rejiminin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Vali Makamını Devralan 9 Yaşındaki Ali Kemal Coşkun’dan Renkli Görüntüler

Vali makamına devralan 9 yaşındaki Ali Kemal koltuğun hakkını verdi HATAY – Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını 9 yaşındaki Ali Kemal Coşkun’a devretti. Makamı devralan çocuğun verdiği …