Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Yeşil Alglerin Mars’ta Yetiştirilmesi: Biyoplastiklerin Geleceği

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars atmosferinin düşük basınçlı ve karbondioksit açısından zengin yapısını taklit edecek şekilde tasarlandı. Araştırmacılar, bu sistemin uzun vadede kendi kendini sürdürebilecek kapalı devre bir yaşam modeli sunduğunu belirtiyor.

Robin Wordsworth, “Eğer bu yapılar içinde alg üretebilirsek, bu algler yeni biyoplastik üretiminde kullanılabilir. Böylece kendi kendini besleyen bir sistem kurmuş oluruz” ifadeleriyle sürecin potansiyeline dikkat çekti. Ekip, bu başarılı denemeyi Science Advances dergisinde yayımlanan bir makalede duyurdu.


BASINÇ FARKIYLA SIVI SU, ALG BÜYÜMESİ VE FOTOSENTEZ

Mars yüzey basıncı, Dünya’nın %1’inden daha düşük. Bu koşullarda sıvı suyun var olması teoride imkânsız. Ancak araştırma ekibi, biyoplastik odacıkların içinde basınç farkları oluşturarak suyu sıvı halde tutmayı başardı. Bu da alglerin fotosentez yapmasına olanak sağladı. PLA malzemesi, zararlı ultraviyole ışınlarını engellerken yeterli miktarda ışığın geçişine izin verdi.

Araştırmacılar bu deneyin, gelecekte Mars ya da başka gezegenlerde kurulacak habitatlar için önemli bir yapı taşı olduğunu belirtti. Ayrıca geleneksel malzemelerin aksine biyoplastiklerin uzayda üretilebilmesi ve yeniden kullanılabilir olması taşıma maliyetlerini de azaltabilir.

AY VE DERİN UZAY İÇİN YENİ HEDEFLER

Robin Wordsworth ve ekibi, bir sonraki adımda biyoplastik sistemleri Ay ve derin uzay görevlerine uygun vakum koşullarında test etmeyi planlıyor. Daha önce de ekibin yaptığı çalışmalar, silika aerojeller kullanarak soğuk ve düşük basınçlı ortamlarda yaşam desteği sağlayabileceğini göstermişti. Bu yeni biyoplastik-alg sistemiyle birlikte aerojellerin birleşimi, uzayda kendi kendine yeten yaşam alanlarının önünü açabilir.

Wordsworth, “Biyolojik materyallerle yapılan yaşam alanları, yalnızca uzayda değil, Dünya’da sürdürülebilirlik teknolojilerine de katkı sağlayacak” diyerek bu gelişmenin geniş kapsamlı etkilerine dikkat çekti.

Related Posts

Arch Linux kullanıcılarına önemli uyarı

Arch Linux’un kullanıcıya açık paket deposu AUR’da yayımlanan üç farklı yazılım paketinin kötü amaçlı yazılım barındırdığı ortaya çıktı. Topluluk tarafından hızla tespit edilen bu yazılımlar, Arch Linux geliştiricileri tarafından 18 Temmuz 2025’te …

WhatsApp’ta reklam dönemi

Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, reklam gösterimine yönelik ilk adımı attı. Meta’nın yeni gelir modeli kapsamında geliştirilen bu özellik, uygulamanın beta sürümünde test edilmeye başlandı. Kullanıcı deneyimi açısından tartışmalara neden olabilecek bu adım, tepkileri de beraberinde getirdi.

Z kuşağı, yapay zeka yüzünden staj bulamıyor

Geleneksel olarak gençlerin iş hayatına adım atmasını sağlayan staj ve giriş seviyesi pozisyonlar, artık yapay zeka teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla hızla ortadan kalkıyor.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Tabiatta çalı mucizesi: Bilim adamları da şaştı kaldı

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, avokado üretiminin geleceğinin doğal bitki örtüsüne bağlı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, avokado bahçeleri yanına bırakılan doğal çalılıklar, çiçeklerin az olduğu dönemlerde …

Robot çağı başlıyor mu? Amazon, 1 milyon depo robotuna ulaştı

Robotlar ve robotik sistemler artık insan çalışanların yerini almaya başladı. Bu konuda önde olan firmalar arasında yer alan Amazon’un depo robot sayısı, neredeyse insan çalışanların sayısını yakalamak üzere.