Diplomatlara saldırı son damla oldu: AB/Batı İsrail’e karşı sertleşiyor

AB, İsrail’e Yaptırımlar Konusunda Kararlı

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’deki soykırımına karşı artık sabrın taştığına karar verdi. İspanya, Fransa, Belçika gibi önemli üye ülkeler, AB’nin İsrail’le ticari ilişkileri gözden geçirme konusunda adım attı. AB, İsrail’in insan hakları standartlarını karşılayıp karşılamadığını değerlendirecek ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanabilecek.

İngiltere de aynı şekilde, İsrail’le serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak yaptırımlar açıkladı. Bu adımların ardında yatan sebepler oldukça açık. Batı Şeria’da bir Türk diplomat dahil olmak üzere batılı diplomatlara ateş açılmasının ardından AB’nin sert tavır alması kaçınılmaz hale geldi. Avrupa Parlamentosu üyesi Barry Andrews, “Diplomatlarımıza böyle davranıyorlarsa, Filistinlilere nasıl davrandıklarını siz düşünün” dedi.

AB içinde farklı görüşler olsa da, Almanya İsrail ile ortaklık anlaşmasının sürmesinden yana olan ülkelerden biri. Bu nedenle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Kanada Başbakanı Mark Carney’in İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısına Almanya Başbakanı Friedrich Merz katılmadı.

AB’nin İsrail’e yaptırım uygulaması gerçekten baskı yaratabilir mi? İsrail’in toplam mal alımının yüzde 32’sini AB’den yapması, AB’nin en büyük ticaret ortağı durumunda olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, yaptırımların etkili olabileceğini gösteriyor.

AB’nin İsrail’e yönelik aldığı kararın ne zaman netleşeceği belirsiz olsa da, AB’nin harekete geçtiği kesin. Geçen yıl meydana gelen olaylardan sonra İspanya ve İrlanda’nın Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme talepleri, Gazze’deki ölü sayısının artmasıyla daha da önem kazandı.

AB içindeki farklı görüşlere rağmen, İsrail’e yönelik tepkiler artmaya devam ediyor. Avusturya Başbakanı Christian Stocker, “Filistin halkı Hamas’ın terörünün bedelini ödemek zorunda değildir, uluslararası hukuka her zaman saygı gösterilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail’e yönelik alınacak kararlar AB Komisyonu kararına bağlı olacak ve üye devletlerin de onayını gerektirecek. Bu durum, yaptırımların uygulanmasını zorlaştırabilir. Ancak AB içindeki öfke artarak devam ediyor ve sosyalist temsilciler İsrail’e karşı sert önlemler alınmasını talep ediyor.

Related Posts

Yeni salgın patladı, Türkiye’nin kapısına dayandı: O bölgeye tüm giriş çıkışlar kapatıldı

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde hızla yayılan çiçek hastalığı nedeniyle 80 bin küçük baş hayvanın itlaf edildiği bunun sadece 30 bininin Türkiye sınırındaki Meriç ilinde olduğu açıklandı. Hastalık tamamen kontrol altına alınana kadar çeşitli bölgelerde yasaklar ve kısıtlamalar açıklandı. Hastalığın koruma ve gözetim bölgelerinde otlatma amaçlı hareketler yasak.

DEM Parti’den yeni karar

DEM Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK), partinin önümüzdeki dönem yol haritasını belirlemek üzere bir araya geldi. Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında, DEM Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen PM toplantısında, toplumsal barışın yaygınlaştırılması ve parti çalışmalarının güçlendirilmesi için yeni kararlar alındı.

İran ile İsrail arasında gerilim yeniden tırmanıyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail’in herhangi bir saldırısına güçlü şekilde karşılık verileceğini belirtti. Benzer bir açıklama İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından da yapıldı.

ABD’de 2 İsrailli diplomat silahlı saldırıda öldürüldü

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen silahlı saldırıda İsrail’in Washington Büyükelçiliğinde çalışan 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Edirne’de alevler geceyi aydınlattı: 3 evde hasar oluştu

Edirne’de çıkan yangın sonucu bir ev kullanılamaz hale geldi, 2 evin çatısında hasar oluştu.

238 milletvekilinden ortak imzalı dilekçe: ‘Can Atalay’ın TBMM kütüğüne kaydı yaptırılsın’

Meclis’te toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın TBMM kütüğüne kaydının yaptırılması için dilekçe verdi.