Tarihî miras Karahantepe’nin kazı alanı için koruma çatısı inşa ediliyor

Şanlıurfa’da Geleceğe Miras Projesiyle Karahantepe Koruma Altında!

Şanlıurfa’da insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe, artık daha güçlü bir şekilde korunacak. Geleceğe Miras Projesi kapsamında, kazı alanını koruma çatısı ile buluşturacaklar. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kazı alanını koruma altına alarak binyılların izlerini geleceğe taşıyacaklarını açıkladı.

Bakan Ersoy’un konuya ilişkin paylaşımı ise şu şekilde:

Karahantepe: Geçmişi Korumak, Geleceğe Taşımak… Binlerce yıl öncesine dayanan miras… Taşlara kazınmış hikâyelerin sessiz tanıkları olarak insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe…

Karahantepe’de Gerçeğe Miras Projesi ile büyük bir adım atılıyor! Kazı alanı, koruma çatısı ile buluşturularak binyılların izleri geleceğe taşınıyor.

5 bin metrekarelik alan artık doğal yapısını bozmadan korunacak.

Estetik ve işlevsel bir şekilde tasarlanan koruma çatısı, araziye organik bir bütünlük sunacak.

Doğal havalandırmaya imkân tanıyan açıklıklar ve azaltılmış kolon sayısıyla mükemmel bir yapı!

Karahantepe, insanlığın ortak mirası… Ve biz, bu mirası gelecek nesillere taşıma kararlılığını gösteriyoruz!

5 bin metrekarelik alan koruma altında

M.Ö. 9. binyıla tarihlenen ve önemli buluntulara ev sahipliği yapan Karahantepe’de, insan ve hayvan heykelleriyle süslenmiş birçok kamusal yapı gün yüzüne çıkarıldı.

Geçtiğimiz yaz aylarında keşfedilen yabani eşek figürü, bölgenin tarihî önemini bir kez daha vurguladı.

Devam eden kazı çalışmalarıyla açığa çıkarılan 5 bin metrekarelik alan, bu yeni proje ile tamamen koruma altına alınacak.

Tarihî dokuya uyumlu, modern koruma çatısı

Koruma çatısı, doğal dokuya zarar vermeden alanın korunmasını sağlayacak şekilde tasarlandı.

Dalgalı formuyla araziye organik bir uyum sağlayan proje, iç mekân konforunu artırmak için doğal havalandırma sağlayan açıklıklar içermektedir.

Kolon sayısını minimum düzeye indiren modüler yapı, kazı alanının karakteristik yapısını korurken gelecekte yapılacak çalışmalara genişleme imkânı sunmaktadır.

Related Posts

Taşımalı eğitimle engelli öğrencilerin okula erişim imkanı 20 kat arttı

Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 20 yıl önce başlattığı Taşımalı Eğitim Projesi sayesinde okula erişebilen engelli öğrenci sayısı yaklaşık 20 kat artarak 6 bin 901’den 133 bin 893’e ulaştı.

ÖSYM’nin 3 sınavına 13 bin 972 aday katılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın hafta sonu düzenleyeceği 2025 Elektronik Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (e-YÖKDİL 2025/1 İngilizce-Sosyal Bilimler), Elektronik Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (e-YÖKDİL 2025/2 İngilizce-Sağlık Bilimleri) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (YDUS 1’inci Dönem) 13 bin 972 aday katılacak.

TARİH BELLİ OLDU! Bursluluk Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak? İOKBS sonuçları nereden, nasıl sorgulanır?

Bursluluk Sınavı sonuçları bu yıl düzenlenen oturuma katılan adaylar tarafından heyecanla bekleniyor. MEB İOKBS, 27 Nisan 2025 Pazar günü 824 yurt içi ve 2 yurt dışı sınav merkezinde, 3 bin 691 okul ve 55 bin 748 salonda gerçekleştirildi. Bu yıl sınava 1 milyon 23 bin 577 öğrenci başvurdu. 5, 6, 7, 8 ile hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf seviyelerinde her sene yapılan İOKBS merkezi sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde tamamlandı. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’nda öğrencilere 80 soru yöneltildi ve 100 dakika süre tanındı. Sınav sonuçları ve puan durumu da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilen takvim doğrultusunda gerçekleştirilecek. Bursluluk Sınavı’nı kazanan öğrenciler için okula kayıt yaptırılan tarihi izleyen Ekim ayı başından itibaren ödemeler de yapılacak. Bursluluk sınavını kazanan ancak parasız yatılılığa yerleştirilen öğrenciler, 2684 sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal

2025 İOKBS bursluluk sınav sonuçları açıklandı mı? Bursluluk sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

İOKBS uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5, 6, 7, 8’inci sınıfla beraber hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yapılıyor. Peki, Bursluluk sınav sonuçları açıklandı mı? Bursluluk sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

Şam’da ‘Türkiye-Suriye Üniversitesi’ kurulacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar; Şam’da ‘Türkiye-Suriye Üniversitesi’ kurulacağını duyurdu.

Liselerde eğitim 3 yıla mı iniyor? Lise zorunlu eğitim süresi düşecek mi, kaç yıl olacak, liseler 3 sene mi olacak? Bakan Tekin önemli açıklamalarda bulundu!

Liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceği konusu gündemin öne çıkan konularından birisi oldu. Lise 3 yıla mı inecek? Sorusu da bu nedenle araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin 3 yıla düşürülebileceğine dair açıklamaları, öğrenciler, veliler ve eğitimciler arasında büyük yankı uyandırdı. 2012’den bu yana uygulanan 4+4+4 sisteminin son 4 yılı olan lise eğitimi, tartışmaların odağında. Bakan Tekin, lise süresinin kısaltılması ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi modellerin masada olduğunu belirtti. Peki, Liselerde eğitim süresi 3 yıla mı inecek? Zorunlu eğitim kısalacak mı, lise 3 sene mi olacak?