Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Doktor Hatice Anıktar; fazla deneyim sahibi olmadığımız volkan patlamaları konusunda toplum sağlığını korumak adına alınabilecek önlemlere ilişkin bilgiler paylaştı.

Volkan patlamaları oluştukları bölgede yol açtıkları hasarın yanı sıra çevre bölgelere de hava ve su yoluyla ulaşabilen çeşitli zararlar verebildiğine dikakti çeken Uzm. Dr. Anıktar, Volkanik küllerin solunması, ciddi ani nefes darlığı ile seyreden solunumsal alerjik reaksiyonları (bronkospazm, vb.) oluşturabildiğini, kül partikülleri gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe neden olduğunu söyledi.

Kül partikülleri ciltle temas ettiğinde zarar verebildiğini, kül yağışları, suyun kirlenmesine ya da su tesisatlarının tıkanıp hasar görmesine neden olabildiğine de dikkati çeken Uzm. Dr. Hatice Anıktar, alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı:

İç Mekânlarda Kalın: Kül yağışı riski varsa önemli ihtiyaçlarınızı öncesinde tedarik edin. Yağış başladıktan sonra mümkünse evde kalın ve kapı ile pencereleri kapalı tutun. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın ve temastan kaçının. Havalandırma ve klima sistemlerini mümkünse kapatın.

Havanın Nemlendirilmesi: Evin içinde bir miktar nem sağlamak (örneğin, nemlendirici kullanmak veya su dolu kaplar koymak) havadaki kül partiküllerini azaltabilir.

Koruyucu Ekipman Kullanın: Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, partikül filtreli maskeler ve koruyucu gözlükler kullanın.

Su Kaynaklarını Koruyun: Yağmur suyu topluyorsanız, kül yağışı öncesinde su depolarınızın girişlerini kapatın. İçme suyu olarak, en az bir hafta yetecek miktarda suyu (kişi başına günde 3-4 litre) önceden depolayın.

Araç Kullanımına Dikkat Edin: Kül birikintileri yolları kayganlaştırabilir ve görüş mesafesini azaltabilir. Mecbur kalmadıkça araç kullanmaktan kaçının.

Gıda Güvenliği: Bahçenizde yetiştirdiğiniz sebze ve meyveleri tüketmeden önce temiz suyla iyice yıkayın.

Related Posts

TIR devrildi, beyaz eşyalar yola saçıldı

Erzincan’da beyaz eşya yüklü TIR devrildi. Kazada beyaz eşyalar çevreye saçılırken, sürücü yaralandı.

Mersin’de kara yolunda yarış atı şaşkınlığı

Mersin’de bir çiftlikten kaçan yarış atları, D-400 kara yolunda görüntülendi.

Kırbaçlı saldırganlardan kaçmak için ölümü göze aldı

İzmir’de kaçırılan bir kişi saldırganların elinden kurtulmak için otomobilden atladı, aracı durduran zanlılar kanlar içinde kalan kişiyi kırbaç ve yumrukla darp etti.

TBMM Genel Kurulu’nda sinirler gerildi… CHP’li Ali Mahir Başarır ve AKP’li Özlem Zengin arasında ‘kamera bantlama’ tartışması!

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin arasında “jammer” ve “kamera bantlama” tartışması yaşandı. Başarır, “Bu ülkede polis, devlet, İçişleri Bakanlığı soruşturma olmaksızın insanları mı dinliyor?” sorusunu yöneltti. Zengin de “Herkesin izlendiği ve telefonlarımızda bile ne olup bittiği belli olan bir yerde neyi bantlayacağız” diye yanıt verdi.

Rapor: Almanya’da 13 milyon kişi yoksulluk sınırının altında

Almanya’da yapılan bir araştırmanın sonucunda, geçen yıl 13 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığı ortaya çıkarıldı.

Ümit Özdağ “cumhurbaşkanına hakaret” davasında savunma verdi

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı davada savunmasını veren Ümit Özdağ, bu suçlamayla ilgili düzenlemenin partisiz cumhurbaşkanını korumak için yapıldığını, şu an bir anlamı kalmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir